Oriento docents a integrar eficaçment la IA en l'ensenyament. | Oriento a docentes a integrar eficazmente la IA en la enseñanza.

Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (1 de 2)

El desenvolupament de la tecnologia de generació de text basada en IA ha revolucionat la manera en què generem contingut, des de notícies fins a articles i més enllà. No obstant això, a mesura que la seva utilització es fa més extensa, sorgeix la necessitat de poder identificar quan un text ha estat generat per IA. Ja sabem que els “detectors” de textos generats per IA no serveixen més que per perdre el temps. Així, doncs, tenim la batalla perduda?

De cap manera, però hem de ser nosaltres mateixos, els humans, qui detectem aquells indicis que un text està fet amb ChatGPT o una altra IAG semblant. A continuació es detallen algunes claus per reconèixer aquests textos.

Aspectes generals

  1. Perfecció en l’estructura i l’ortografia: Els textos generats per IA tendeixen a ser gramaticalment perfectes, amb una estructura molt pulida i una absència quasi total d’errors tipogràfics o d’ortografia. Això pot ser una pista, especialment en contextos on s’esperarien errors ocasionals, com en els escrits de l’alumnat.
  2. Manca de profunditat o de matisos personals: Encara que la IA pot generar textos que semblen lògics i coherents, sovint manquen de la profunditat o del toc personal que un humà normalment aportaria. Els textos poden ser correctes però superficials, sense els matisos que sovint introdueix l’experiència humana personal.
  3. Repetició i redundància: La IA pot caure en la repetició de certes paraules o frases. Aquest fenomen es deu a limitacions en l’entrenament o a la tendència a reforçar certs patrons lingüístics.
  4. Generalitzacions o afirmacions vagues: A diferència dels humans, que podem oferir opinions i anàlisis específiques basades en experiències úniques, els textos de IA sovint incorporen generalitzacions o fan afirmacions sense especificar-ne clarament la font o el context.
  5. Absència de context cultural o personal: Els textos generats per IA poden mancar de referències culturals específiques o d’anècdotes personals que un autor humà podria incloure naturalment, donant com a resultat un text que pot semblar desconnectat del context més ampli.

Expressions típiques de la IAG

  1. “És important”
    Aquesta expressió és freqüentment utilitzada per models de IA per donar èmfasi a un argument sense necessàriament proveir una justificació detallada del perquè és important. Exemple: “És important considerar els efectes ambientals de les noves tecnologies.” Aquesta frase podria ser aplicable a múltiples contextos, mostrant un ús genèric i mancat de especificitat.
  2. “Com a model de llenguatge IA”
    Aquesta frase s’utilitza per referir-se a la pròpia naturalesa del text generat per IA, sovint en discussions sobre les capacitats i limitacions dels models de IA. Exemple: “Com a model de llenguatge IA, la meva capacitat d’aprendre de nous textos és limitada a l’entrenament previ que he rebut.”
  3. “En resum”, “en conclusió”
    Expressions utilitzades per sintetitzar o concloure un argument, que poden aparèixer en punts on la conclusió no aporta noves informacions o profunditats. Es pot eliminar aquest paràgraf sense perdre res d’informació.
  4. “No sols… sinó que…”
    Aquesta estructura comparativa serveix per reforçar un argument afegint informació complementària, però pot ser usada de manera redundant per models de IA. Exemple: “No sols ha augmentat la demanda de vehicles elèctrics, sinó que els preus han continuat disminuint.”
  5. “Fins la meva darrera actualització de coneixements”
    Expressió que revela una limitació en la informació que el model de IA pot proporcionar, mostrant una dependència del seu últim entrenament de dades. Exemple: “Fins la meva darrera actualització de coneixements, la tendència en inversions tecnològiques era positiva.”
  6. “No tinc accés en temps real”
    Frase que indica les restriccions del model de IA per accedir a informació actualitzada, limitant-se a dades previament incorporades.
  7. “Tema controvertit”, “objecte de debat”
    Utilitzades per introduir temes que són ampliament discutits o polèmics, aquestes expressions serveixen per presentar un argument sense necessàriament prendre una posició clara. Exemple: “El canvi climàtic és un tema controvertit que continua sent objecte de debat intens.”
  8. “Jugar un paper”
    Expressió comuna per descriure la funció o impacte d’un element dins d’un context més gran, sovint utilitzada sense detallar exactament com o per què aquest element és influent. Exemple: “Les xarxes socials juguen un paper crucial en la difusió d’informació.”
  9. “En un món on”
    Introducció usada per presentar un escenari o context hipotètic, que pot ser seguida per una generalització. Exemple: “En un món on la tecnologia avança ràpidament, és vital mantenir-se informat.”
  10. “En l’era de”
    Aquesta frase serveix per situar una discussió dins d’un context temporal específic, sovint amb el propòsit de destacar canvis o desafiaments contemporanis. Exemple: “En l’era de la informació, protegir les dades personals és més important que mai.”

Pots llegir la segona part de l’article aquí.


Il·lustració generada per l’autor amb Midjourney.


Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (1 de 2) © 2024 by mestr_IA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

2 respostes a «Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (1 de 2)»

  1. Avatar de Indicios casi infalibles de que un texto está hecho con ChatGPT (1 de 2) – mestr_IΛ
    Indicios casi infalibles de que un texto está hecho con ChatGPT (1 de 2) – mestr_IΛ

    […] Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (1 de 2) © 2024 by mestr_IA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0  […]

    M'agrada

  2. Avatar de Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (2 de 2) – mestr_IΛ
    Indicis quasi infal·libles que un text està fet amb ChatGPT (2 de 2) – mestr_IΛ

    […] Pots llegir la primera part d’aquest article aquí. […]

    M'agrada

Deixa un comentari